torsdag 9. april 2015

Imponerende fra Torbjørn Martinsen
Onsdag 8. april hadde vi besøk av naturfotografen Torbjørn Martinsen. Han trollbandt sitt publikum! Han snakket ingenting om sine tidligere meritter (Norgesmester i naturfoto osv.), men bildene hans talte for seg. Her var det bilder av fossekall i sitt rette element, og de fire store var rikelig representert, både gaupe, jerv, ulv og bjørn. Noen av gaupebildene hadde han tatt fra egen bolig i Svartskog i Oppegård, like sør for Oslo. Snakk om kortreist foto! Fantastiske bilder av gaupe i kupert, storsteinet furuskog. Norsk natur på sitt beste, fotografert av en som vet hvordan gode naturbilder skapes. 
Rødrev var også avbildet på utmerkede måter, og bildene av et revepar under parring vil nok huskes lenge, ikke minst dansen de hadde etter hyrdestunden. Vi fikk også se mange flotte bilder av elg, elg i solnedgang til og med! Bilder av elg og rådyr har vi alle sett, men Torbjørns motlysbilder av elg og rådyr skilte seg ut på en spennende måte. Et prosjekt med haukugle hadde også gitt spennende bilder. Disse bildene var tatt i samarbeid med Bård Næss og Guttorm Næss, en trio som også er kjent fra NRK TV. Haukugla ble matet med daude mus, og de tre innledet etter hvert et tett samarbeid med haukugla! Det ble mange spennende fluktbilder. En annen ugle Torbjørn har jobbet med er lappugla. Han fortalte at den ofte er ganske tillitsfull, og den kan la folk komme tett innpå uten at den synes å sjeneres av det. Bildene av tiur og orrfugl på leik var også spennende. Ekstra artig var parringen mellom røy og orrhane. Vi fikk også se avkommet, som kalles raklehøns.

Torbjørn tar eminente stillbilder, men har han er også en ivrig bruker av video. Vi fikk se mange utrolig fine videosnutter, av bjørn, ulv, gaupe, haukugle, orrfugl og mye mer. Noe av dette har tidligere vært vist på NRK. Vi hadde ingen ting imot å se det igjen! Til filmene var det også lyd. Ropene til gaupa gjorde bildene og filmene bare enda bedre. Noen av videosnuttene var akkompagnert av velvalgt musikk. Terje Rypdals gitar gikk fint til Torbjørns bilder av fossen i Kverrviljuvet, velkjent fra Mikkjel Fønhus sine bøker. Palle Mikkelborgs trompet gikk også veldig fint til noen av bildene. Musikken lå fint i bakgrunnen, uten å ta livet av filmene og bildene.

Noen skulle rekke toget, og vi måtte slutte i ti-tida. Det var altfor tidlig, vi skulle gjerne sett mer. Heldigvis fikk vi i tillegg til bildene med oss mange gode tips om hvordan man kommer tett på, og hva som skal til for å få «det lille ekstra» i bildene. Torbjørn Martinsen gav oss en opplevelse vi vil huske lenge. Godt vi har Biofoto som gjør det mulig å ha slike møter og få slike opplevelser!

Torbjørn viste bilder av gaupe og andre dyr fra norsk natur. Foto: Oddmund Lunde.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar