søndag 25. november 2018

Fire fotografer bergtok publikum i full Universitetsaula

En nær fullsatt Universitetsaula tok i mot de fire fotografene Audun Hølleland, Wenche Dahle, Olav Thokle og Kai jensen lørdag 24. november. Nær 250 publikumere var innom Vestnorsk naturfotodag, og de fikk oppleve fantastiske fortellinger og bilder fra naturen. Arrangementet fant sted i Universitetsaulaen, kanskje Bergens fineste storstue i det nyoppussede Naturhistorisk Museum, kanskje Norges vakreste bygg.

Først ut var Audun Hølleland, som startet med bilder fra sitt eget nærmiljø i Lindås. Han tok oss med til holmen Auso, oppkalt etter formen som ligner et øsekar. Fotografen hadde fulgt livet på holmen fra de første fuglene ankom om våren, og vi fikk innblikk i familieliv, gleder, konflikter mellom naboer og krangler. Vi fikk også se fossekall med fangst i Loneelva på Osterøy, sangsvaner i frostrøyk, og kongeørn i vinterflukt, nediset som om den kom ut av en fryseboks. Fantastiske bilder!

Wenche Dahle fulgte opp med en personlig reise inn i naturen. Vi skimtet ørner, måker, grasstrå og trær, men her var ikke fokuset på artene, hva de heter og hvordan de ser ut, men hva turene i naturen hadde gjort med fotografen. Psykisk helse var et tema som ble fokusert, og hvordan naturen og formidlingen av opplevelser i den kan påvirke både fysisk og psykisk helse og trivsel. Noen av bildene var ledsaget av musikk, og bilder og musikk var satt sammen på en utrolig fin måte. Wenche er en kunstner med kameraet, men hun skriver også dikt og lager musikk, og vi fikk smakebiter fra alt dette. Bildene og inntrykkene var så sterke at det ikke var et et knyst å høre fra publikum i de femti minuttene presentasjonen varte.

Etter lunsjpausen var det Olav Thokle sin tur. Her var det bjørner som sto i fokus, fra Alaska, Svalbard og Finland. Nærmøtene med bjørnene var fascinerende. Vi fikk se bjørner som fisket etter laks, bjørner som lekte, slåss og sov. Det er imponerende å komme innpå så store og mektige dyr. Noen av bildene var tatt med tele, på i det minste litt betryggende avstand. Andre bilder var tatt med vidvinkelobjektiv og fjernutløser på kamera, slik at bjørnen noen ganger bare var på en meters avstand. Dette var annerledes bjørnebilder, og en sjanger som fotografen har utviklet som sitt varemerke.

Siste mann ut var Kai Jensen, ivrig talsmann for Olympus. Jeg har reist over store deler av verden, men trives best her hjemme, sa han i starten. Ganske snart skjønte vi hvorfor gjennom bildene han viste. Her var det bilder fra skogen, fra stille tjern og fra vide fjell. Vi fikk en reise gjennom årstidene, akkompagnert av passende musikk. Her var det mange blinkskudd. Ett av de som festet seg var et bilde av et gammelt, falleferdig hus i skogen, nærmest holdt oppe av strømledningen. Huset var fraflyttet for mange år siden, men utelampa lyste fremdeles! Man kunne jo lure på hvem som betalte den strømregningen.

Arrangementet varte i nær fem timer, inkludert pause. Det var ikke ett eneste døpunkt, publikum satt som fjetret fra begynnelse til slutt. Vestnorsk naturfotodag er et samarbeid mellom Biofoto Hordaland og Universitetsmuseet i Bergen. Hensikten er å formidle natur, naturopplevelser og -glede, og å skape et møtested for folk som har dette til felles. Gjennom bilder og ord håper vi å kunne formidle kunnskap om og holdninger til natur, en natur som i dag er truet, men som like fullt er nødvendig for at mennesker skal overleve og trives. Uten tvil bidro årets arrangement til å fokusere dette, takket være fire fotografer som vet å fange fantastiske øyeblikk og å formidle det på en inspirerende måte.

Takk til CEWE/JapanPhoto, Olympus Norge og de ansatte i aulaen som gjorde dette til en stor dag.

Alle fotos: Oddmund Lunde.
De fire fotografene, fra venstre: Audun Hølleland, Wenche Dahle, Olav Thokle og Kai Jensen.

Kai Jensen på scenen.

Olav Thokle viste oss annerledes bjørnebilder.

Et interessert publikum.

Wenche Dahle tok oss med på en personlig reise.

Wenche Dahle.

Anders Lundberg var programleder.

Audun Hølleland forteller om møte med moskus på Dovre.

Audun Hølleland var i storform.

Knut Olav Aslaksen fra Universitetsmuseet i Bergen overrakte gaver til de fire fotografene på vegne av arrangørene.


1 kommentar: