torsdag 15. september 2016

Roy Mangersnes samlet fullt hus

Onsdag 14. september fikk vi besøk av naturfotografen Roy Mangersnes, kjent fra sine mange ekspedisjoner til Svalbard og andre spennende steder i regi av Wild Photo Travel som han driver sammen med Ole Jørgen Liodden. Svalbard var også tema for kveldens møte. De siste sju årene har Roy hatt 18 fotoekspedisjoner til øygruppa, og tatt tusenvis av bilder. Vi fikk se et nennsomt utvalg av bildene, fra ulike årstider, med skiftende motiver og ikke minst skiftende lys. Motlys og lav sol gir ofte spennende lys, og Roy viste til fulle hvorfor Svalbard er velegnet for å få fram dette. Han la mye vekt på det spesielle lyset man ofte kan finne på Svalbard, og vi fikk se og høre hvordan han jobbet for å fange dette.
Presentasjonen var lett og ledig, og vi fikk et flott innblikk i villmarken Svalbard. Isbjørn var et motiv som gikk igjen, både nærbilder og miljøbilder, men alltid med respekt for det utsatte dyret og det sårbare miljøet det er en del av. Vi fikk også se nærmøter med hvalross, på land og i sjøen, og vi fikk se flotte bilder av noen av de store hvalene. De fleste bildene var i farger, men vi fikk også se fine svart/hvitt-bilder av mønstre i is og snø, av fugler o.a. motiv. Vi ble tatt med til bratte fuglefjell med tusenvis av polarlomvi o.a. sjøfugler, og vi fikk se bilder av sjøfugler på sjøen, tatt med lav kameravinkel fra båt. Et populært innslag var avsløringen av et «triks» for å lokke svømmende polarlomvi til å komme enda nærmere, så nær at Roy hadde brukt vidvinkel og fuglene likevel fylte godt opp innenfor billedrammen. Vi fikk se at det virket! Det skal vi prøve neste gang vi er i nærheten av sjøfugler på sjøen.

Det var en fornøyelse å se bildene og høre fotografens kommentarer. Etter presentasjonen var det mange som hadde spørsmål. Det gikk på anvendte brennvidder, etterbehandling, fotografering fra båt o.a. ting. Dette var et møte til inspirasjon og glede, et møte som vil bli husket lenge. Takk til Roy som tok turen til Bergen.

Begge foto: Janne Monsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar