mandag 29. september 2014

Jan Rabben samlet fullt hus


Naturfotografen Jan Rabben besøkte Biofoto Hordaland onsdag 24. september. Jan er en merittert naturfotograf med bl.a. 12 bokutgivelser bak seg. Han var en av stifterne av Biofoto i Norge, og er medlem av Norske Naturfotografer. For tida holder han på med sin trettende bok, denne gangen om Ville blomar i Sunnhordland. Det ver derfor med store forventninger vi så fram til møtet i Biofoto. Vi ble ikke skuffet - Jan innfridde som vanlig. Han tok oss gjennom plantefotograferingens og makrofotograferingens utfordringer, og viste hvordan han hadde løst dem. Lavt kamerastandpunkt er ett av stikkordene. På tørre steder er det ingen problem å legge seg ned på bakken, men hva med de bløte myrene? Den utfordringen løser Jan med sitt "bønneteppe", et liggeunderlag! En annen utfordring er dybdeskarphet. Noen gangen ønsker vi et hovedmotiv mot en diffus bakgrunn, og da er stor blender løsningen. Andre ganger søker vi skarphet over hele billedplanet, og hva gjør man da? Blender ned, selvfølgelig, men det er ikke alltid det er nok. Jan viste oss hvordan han løser den utfordringen, og han hadde flere måter å gjøre det på. Ett alternativ er å bruke et tilt/skift-objektiv. De er gode, men dyre, og det er ikke alle som har et slikt. Et rimeligere alternativ er å bruke stativ, og ta flere eksponeringer av nøyaktig samme motiv, men med ulike fokuspunkt. Jan fortalte at han gjerne bruker fra 3-10 eksponeringer på samme motiv, og at han setter dem sammen i Photoshop til ett bilde. Eksempler han viste oss var imponerende skarpe over hele billedplanet. Teknikken kalles stacking. Et alternativ til Photoshop er programmet Helicon Focus, som kan lastes ned fra nettet. En prøveversjon er gratis, og etter prøveperioden kan det kjøpes for en billig penge. Møtet samlet godt med folk, og det var ikke mange ledige sitteplasser igjen. Vi som var til stede fanget opp mange gode tips, og vi samlet inspirasjon til å fortsette med det vi gjør så gjerne: å ta bilder der ute i naturen. Takk til Jan Rabben for et inspirerende foredrag!

Dikesoldogg fotografert av Jan Rabben.


Neste mann ut i programmet i høst er mesterfotografen Vidar Lunde fra Sand i Ryfylke, som kommer til Bergen onsdag 29. oktober. Han gjør det skarpt i NM i naturfotografering for tida, og når han kommer til Bergen, blir det sikker ikke vanskelig å skjønne hvorfor.

Neste tur i regi av Biofoto Hordaland går til Herdlevær i Øygarden lørdag 18. oktober, med oppmøte på Herdlevær kl 15. Mer info kommer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar